Kórustörténet

A Cappella Quinqueecclesiensis 2014. október 1-jén, a zene világnapján alakult a tekintélyes kórushagyományokkal rendelkező Pécs városában zeneszerető (és nagy részben zenét tanuló), a zeneművészet iránt elkötelezett fiatalokból. Névválasztásukkal a városhoz tartozásukat, valamint az igényes repertoár előadására és népszerűsítésére irányuló szándékukat kívánják kifejezni. Céljuk, hogy a több évszázadot felölelő európai kórusirodalom alkotásait folyamatos, kitartó közös munkájuk eredményeképpen mind a nemzetközi, mind a hazai zenekedvelő közönséggel megismertessék, ezáltal öregbítve városuk, a zenei – különösen kóruszenei – szempontból is igen értékes történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkező Pécs hírnevét.

A Cappella Quinqueecclesiensis alapító karnagya Keresztes Nóra, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, korábban a pécsi Belvárosi templom Jubilemus kórusának karnagya. Vallja, hogy az igényes kóruséneklés nem merül ki az egyes darabok puszta „leéneklésében”, hiszen minden egyes énekhang mögött jelen van az alapos hangbeállító és hangösszecsiszoló beéneklés, a szövegkiejtés begyakorlásának, valamint a tagok és a karnagy közötti összhang megvalósításának fontossága.

A kamarakórus – szándékának komolyságát bizonyítandó – mindössze két és fél hónappal megalakulása után, 2014. december 18-án a Pécsi Advent rendezvénysorozat keretében lépett a nagyközönség elé, mely koncert egyben a KÓTA Éneklő Magyarország kórusminősítési koncertje is volt. Ennek során a Cappella Quinqueecclesiensis „arany dicsérettel” minősítést nyert, teljesítményét a zsűri 99%-ra értékelte.

Az együttes 2015. januárjától a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Tanácsa) bejegyzett tagja.

A kórus a 2015. november 20—22. között Budapesten megrendezett Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen arany diplomát nyert (92,8 ponttal).

Az együttes Pécs város és Baranya megye zenei életének tevékeny résztvevője évi 2-3 koncerttel (megalakulása óta minden alkalommal fellépett pl. a Pécsi Advent c. rendezvénysorozaton a reneszánsztól a kortárs művekig terjedő egyházi műsorral). 2017. április 1-jén és 2-án Pécsett ill. Máriagyűdön szólistákkal és hangszeresekkel bemutatták Békési-Marton Csaba: Jézus Krisztus Kínszenvedése c. passióját. 2017. május 27-én A Pécs-Normandia LIONS Club által szervezett jótékonysági rendezvényen léptek fel (a Bartók Béla Leánykarral és a Mecsek Táncegyüttessel karöltve), melynek befolyt összege a LIONS Club által üzemeltetett, a Dél-Dunántúli régióból érkezett és Pécsett kezelt leukémiás és tumoros megbetegedésű gyerekek szülei számára működtetett térítés mentesen igénybe vehető szülőszállás fenntartását segíti.

2016. április 23-án és 2017. június 17-én az NKA és a Magyarországi Metodista Egyház támogatásában megvalósult koncertekkel lépett fel az Óbudai Metodista Templomban, mely hangversenyeken ősbemutatók is elhangzottak (Megyeri Krisztina, Szalai Katalin, Gyöngyösi Levente és Békési-Marton Csaba zeneszerzők művei). A magyar kulturális életben való tevékeny részvétel fontos szegmensét képezi a folyamatos kooperáció a fiatal magyar zeneszerző-generációval: Megyeri Krisztina, Szalai Katalin, Gyöngyösi Levente, Beischer-Matyó Tamás és a pécsi Békési-Marton Csaba műveinek rendszeres bemutatása, ezzel a kortárs magyar kórusművészet terjesztése és propagálása. A kamarakórus által megvalósított és a közeljövőben megvalósítandó ősbemutatók nem egy darabja kifejezetten az együttes és karnagya számára készült mű (Gyöngyösi: Ave verum, Beischer-Matyó: In paradisum, Szalai: Sanctus). A 20. századi és kortárs műveken kívül az együttes repertoárjának zöme a régizene (főként a reneszánsz irodalma) köréből kerül ki.